Yetişkinlerde skolyoz, çocuklukta başlayan omurga eğriliğinin zamanla ilerlemesi nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi farklı nedenlerle bağlı olarak da görülebilir.
Yetişkinlerde görülen skolyoz türleri şöyledir:
- Erişkin idiotapatik skolyoz: İdiotapatik skolyoz, genellikle duruş bozukluğu ya da ağrı gibi belirtiler olmadan ortaya çıkar. Erken yaşlarda ciddi belirtiler olmadığı halde ilerleyen yaşlarda denge bozukluklar ve dejenerasyonlar ortaya çıkabilir.
- Erişkin Dejeneratif Skolyoz: Genellikle 50 yaşından sonra görülen dejeneratif skolyoz, yaşlanmaya bağlı olarak omurga yapısında eskime nedeniyle oluşur. 65 yaş üstü insanlarda daha yaygın olarak görülen dejeneratif skolyoz, güç kaybı, ağrı ve uyuşukluk gibi şikayetlere neden olur.
Erişkinlerde Skolyoz Belirtileri
- Bel bölgesinde ağrı ve güçsüzlük,
- Denge kurmada zorluk, dengesizlik hissi,
- Eğilince sırt bölgesinde deformasyon oluşması,
- Giysilerin vücuda tam oturmaması ya da vücutta düzgün durmaması,
- Skolyozun sinirler üzerinde baskı yapmasına bağlı olarak bacak ağrısı ve yorgunluk hissi,
- Göğüs kafesinde deformasyon oluşmasına bağlı olarak solunum yetmezliği
Yetişkinlerde skolyoz belirtilerinin fark edilmesi durumunda tedavinin geciktirilmemesi önemlidir. Skolyoz tedavisi için ilk olarak cerrahi dışı yöntemler kullanılır. Hastada kemik erimesi varsa buna bağlı olarak tedavi uygulanır. Cerrahi tedaviden önce ilaç tedavisi, skolyoz korsesi gibi tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir.