Amputasyon sonrası bakım ve rehabilitasyon kişi için oldukça önemli ve hayatidir. Teknolojinin gelişmesiyle ampute olmuş kişiler hayatlarına aynı şekilde devam edebilir. En etkin yol uzman bir doktor, terapist ve protez teknikerinden yardım almaktan geçer.
Öncelikle protez öncesi dönemin iyi yönetilmesi gerekir. Güdük şekillenmesi, yara oluşumlarının tedavisi, kasların güçlendirilmesi ve günlük egzersizlerin düzenli olarak, kontrol altında gerçekleştirilmesi gerekir. Amputasyon sonrasında en çok karşılaşılan ve en önemli olan sorunlardan biri de Fantom hissidir. Fantom ağrısı ampute edilen uzvun varmış gibi hissedildiği ağrıya verilen isimdir.
Proteze geçiş süreci kişinin motivasyon ve rehabilitasyon süresine bağlıdır. Güdük sağlığı, aile ve çevre etkisi, günlük yaşantı ve alışkanlıklarda bu durumu doğrudan etkiler. İstisnai durumlarda amputasyon sonrası hemen proteze geçilebilir. Bu en az 10 günlük bir süre zarfında gerçekleşir. Fakat bu durum her amputasyon için geçerli değildir. Erken uygulanan geçici protez uygulamaları Fantom ağrısını büyük oranda azaltır.
Unutulmaması gerekir ki bu dönemde doğru bir protez teknikeri ve iyi bir fizyoterapistin önemi büyüktür.