Varis çorabının ne olduğunu ve hangi durumlarda kullanıldığını önceki yazımızda size açıklamıştık, buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda varis çorabının nasıl kullanıldığı, nasıl giyildiği hakkında bilgi vereceğiz.
Varis çorabı, varis rahatsızlığı yaşayan kişilerin kullandığı bacağı saran ve sıkan çoraplardır. Tedavi edici bir özelliği yoktur, düzenli ve sık kullanımlarda bu rahatsızlığın ilerlemesini engellerken, hastanın rahatlamasını sağlar. Varis çorapları bacakta her noktaya aynı basıncı sağlamaz. En yüksek basınç noktası ayak bileğindedir ve yukarı çıkıldıkça basınç azalır. Amaç ayak bileğinden bacağın üst noktalarına kolay kan akışını sağlamaktır. Varis çorabı tercihlerinde öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken, alacağımız çorabın ölçülerimize uygun olup olmadığıdır. Sabah uyanıldığı an itibariyle giyilip, gece yatarken çıkarılır. Başlarda giyimi zor olan varis çorapları, zamanla kullanan kişi tarafından rahatlıkla giyilebilir. Ayrıca bu çorapların rahatça giyimini sağlamak için piyasada pek çok aparat da mevcuttur.
Varis çorabı giyilirken özellikle çorap kıvrılıp, katlanmamalıdır. Ayaklar kuru olmalıdır, aksi durumda varis çorabı giyilemez. Bacakların pudralanması daha kolay bir giyim sağlayabilir. Çorabı ayağa geçirirken öncelikle topuk kısmının avucun içiyle sıvazlayarak oturtulması gerekir. Çorabın bacağa oturtulması için çorap üst kenarlardan çekilmemelidir. Avuç içiyle müdahale edilmeli, yavaş yavaş oturtulmalıdır.
Varis çorapları elde ve beyaz sabunla yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra suyunun bir havlu yardımıyla alınması gerekir, sıkılmamalıdır. Haftada bir yıkanması uygun olacaktır.