Yürüme analizi, standart fizik muayene sırasında anlaşılamayan yürüme ile ilgili problemlerin detaylı şekilde analiz edilmesini sağlar. Yürüyüşteki aksaklıklar ya da kas gruplarının hareketleri incelenerek hasta için en uygun tedavi yöntemi belirlenebilir.
Yürüme Analizi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Yürüme analizi, yürüyüş ile ilgili problemlere neden olabilen hastalıkların tedavi yöntemini belirlemek amacıyla kullanılır. Yürüme analizi aşağıdaki hastalıklar için kullanılabilir:
- Hemipleji,
- Serebral Parsi,
- Artroplasti,
- Multipl Skleroz,
- Parkinsonizm,
- Musküler Distrofi
Bunların yanı sıra, egzersiz sırasında oluşan yaralanmalar, kafa travması, hissizlik ve karıncalanma gibi rahatsızlıklar için de yürüme analizi uygulanabilir.
Yürüme Analizi Nasıl Yapılır?
Yürüme analizi sırasında, hastaların boy, kilo, bacak uzunluğu ile ilgili ölçümlerin matematiksel veriler ve gözlemci analizleri ile birlikte yapılabilir. Bunun yanı sıra, kinematik ve kinetik analiz, enerji ölçümleri ve dinamik pedobarografi gibi yöntemler de kullanılabilir.
Yürüme Analizi Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?
Yürüme analizine girmeden önce, hastaların duş alma, vücuttaki tüyleri temizlemesi ve bacak ile göbek kısmını açık bırakacak iç çamaşırı giyilmesi önemlidir. Yürüme analizleri ortalama 2-3 saat sürer. Analizin ardından, hasta yürüyüşü detaylı şekilde raporlanır.